Comfort Home Automation/ Security System Forums Home
Home Search search Menu menu Not logged in - Login | Register

RIO01 PSU
 Moderated by: admin
 New Topic   Reply   Printer Friendly 
 Rate Topic 
AuthorPost
 Posted: Tuesday Feb 23rd, 2021 08:14 am
   PM  Quote  Reply 
1st Post
Swiss-Toni
UCM Pi Users


Joined: Thursday Sep 15th, 2011
Location: Greater London, United Kingdom
Posts: 338
Status: 
Offline

  back to top

I will be fitting a RIO01 in an out building and would like to know if I can use an alternative PSU to power it up, Obviously it has to be 12V but what is the maximum ampere that it can accept and minimum? as it may need to be protected by an inline resetable fuse. Also can it use 12V DC as the power source as against a 12V AC power source?
Although it can possibly take the power from the main comfort panel, The main panel is not far of its maximum power output, and would rather avoid using that as a source and I cannot find any technical specs on max power input ect on the RIO01.





 Posted: Tuesday Feb 23rd, 2021 09:58 am
   PM  Quote  Reply 
2nd Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 5161
Status: 
Offline

  back to top

You need 12V DC (not AC) to power the RIOThe RIO will require less than 100 ma from the 12V power supply so any power supply which can provide more than that will do. Dont worry about the maximum ampereres, as RIO will not take more current than it required
Yiou can also use a Slave SEP01 to supply power to the RIO. The advatange of that is there will be a bacttery backup if you use a battery with the SEP



 Posted: Thursday Feb 25th, 2021 08:02 am
   PM  Quote  Reply 
3rd Post
Swiss-Toni
UCM Pi Users


Joined: Thursday Sep 15th, 2011
Location: Greater London, United Kingdom
Posts: 338
Status: 
Offline

  back to top

Thank you for the clarity on that, Will be using a psu with backup



 Posted: Friday May 14th, 2021 02:23 pm
   PM  Quote  Reply 
4th Post
Swiss-Toni
UCM Pi Users


Joined: Thursday Sep 15th, 2011
Location: Greater London, United Kingdom
Posts: 338
Status: 
Offline

  back to top

Is their a way of resetting the RIO01 without disconecting the power. Have an issue with RIO01 turning on a light and unable to turn off though the usaul method. Once power removed and restored to RIO01, works fine again.



 Posted: Saturday May 15th, 2021 01:34 am
   PM  Quote  Reply 
5th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 5161
Status: 
Offline

  back to top

As in the manual, see the various types of reset

SW1 - Fault RESET. This resets the Output drivers after a Fault condition
has occurred, as shown by the D5 Fault LED
A Cold Reset is defined as operation of RIO when Power is first applied, or reapplied after a complete power off. A Warm Reset is defined as operation when a reset command is sent from Comfort or the RESET button is pressed on Comfort.

After a Cold Reset, all Outputs will be reset to 0V, or the off state. And the ID settings from the shunts are read. After a Warm Start the outputs remain in their previous state. After a Warm or Cold Reset, the Inputs do not activate their programmed Responses regardless of their state is on or off.
I am not sure why your output was activated by itself



 Posted: Saturday May 15th, 2021 02:17 pm
   PM  Quote  Reply 
6th Post
Swiss-Toni
UCM Pi Users


Joined: Thursday Sep 15th, 2011
Location: Greater London, United Kingdom
Posts: 338
Status: 
Offline

  back to top

There has been no fault light on the RIO (on label it says RIO2) I have checked conditions for actions a simple command, input scsrio 153 door open/close output on/off it also triggers output scsrio 160 when it should only be triggering SCSrio output 159,
Does this mean that there is a fault on the RIO board chips?



 Posted: Sunday May 16th, 2021 01:45 am
   PM  Quote  Reply 
7th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 5161
Status: 
Offline

  back to top

I think you have a few RIOS Can you swap the RIO with another RIO by swappong the IDs and check if the probem happens with the same  RIO? That shows if it is a hardware faut



 Current time is 08:55 am
Top




UltraBB 1.172 Copyright © 2007-2014 Data 1 Systems