Comfort Home Automation/ Security System Forums Home
Home Search search Menu menu Not logged in - Login | Register
Comfort Home Automation/ Security System Forums > Third Party (interfacing to Comfort) > Zwave > Using VeraLite to associate with comfort virtual node

Using VeraLite to associate with comfort virtual node
 Moderated by: slychiu Page:  First Page Previous Page  1  2  3  Next Page Last Page  
 New Topic   Reply   Printer Friendly 
 Rate Topic 
AuthorPost
 Posted: Friday Oct 10th, 2014 10:33 am
   PM  Quote  Reply 
21st Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

Hi

I did the physical association in Vera connecting to the outside lights and that worked fine.

I have the PIR next to me with no back on and as you suggest I just pick it up off the table which triggers the wake up process.

I will try group one over the weekend, do you think I need to fill in Vera info as well as HS?

I think the association has worked in HS, however, this all depends on if the status change on node 25 my cytech virtual node is dependant on a response back from the virtual node (VN). I can see the status change on the PIR but the VN remains off.

I can trigger the VN manually in both Vera and HS and I get a status change on both interfaces. I have setup the VN in comfort as a virtual input but whatever I use as the on or off response doesn't work.


Thanks for all your help, I am sure it will work at some point just a matter of getting the right process sorted.

Cheers

Lee



 Posted: Friday Oct 10th, 2014 10:37 am
   PM  Quote  Reply 
22nd Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

sorry should have asked what info describes the VN. In both HS and Vera it has been setup as a dimmer switch.



 Posted: Friday Oct 10th, 2014 11:34 am
   PM  Quote  Reply 
23rd Post
leonchue
Cytech
 

Joined: Monday Aug 7th, 2006
Location: Singapore
Posts: 71
Status: 
Offline

  back to top

"In both HS and Vera it has been setup as a dimmer switch."
In my opinion, dimmer switch is good enough, as long as the VN responds correctly.  ;)

"I have setup the VN in comfort as a virtual input but whatever I use as the on or off response doesn't work."
Other than writing to UCM/Zwave EEPROM, make sure you write to Comfort (Zones/Inputs) as well.

You can monitor the zone status in Comfigurator.  Under Zones/Inputs, select the zone and check "Show Status"(Zone Properties on the right).  The "Zone State" will display the current state.



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 12:13 am
   PM  Quote  Reply 
24th Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

Hi,

I have not got much further with this, however, I would just like to confirm that when I change state of the VN using either HS or Vera they show a graphical status change (on or off)

Unfortunately if I monitor the virtual input it remains inactive at all times.

In normal association processes you would normally would put the controller in to association mode and the hit the send button in comfigurator to confirm the association. However, the way HS and Vera do this it seems to all be done in software without the need to press buttons.

Cheers

Lee



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 12:15 am
   PM  Quote  Reply 
25th Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

Oh I have tried group one and no difference.

Do you have Vera in the cytech lab if so have you managed to to an association?



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 04:48 am
   PM  Quote  Reply 
26th Post
leonchue
Cytech
 

Joined: Monday Aug 7th, 2006
Location: Singapore
Posts: 71
Status: 
Offline

  back to top

lwillerton wrote: In normal association processes you would normally would put the controller in to association mode and the hit the send button in comfigurator to confirm the association. However, the way HS and Vera do this it seems to all be done in software without the need to press buttons.
Actually, association is to program association setting in the source (triggering) node only and not on the target nodes.
  
For (remote) controller operation, the send button is to indicate which node to be added in association mode, before programming the source node.  

As users can select the nodes in HS and Vera already, hence the send button to indicate which node is not necessary anymore.  

Last edited on Wednesday Oct 15th, 2014 04:49 am by leonchue



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 05:01 am
   PM  Quote  Reply 
27th Post
leonchue
Cytech
 

Joined: Monday Aug 7th, 2006
Location: Singapore
Posts: 71
Status: 
Offline

  back to top

lwillerton wrote: Oh I have tried group one and no difference.

Do you have Vera in the cytech lab if so have you managed to to an association?

We managed to source a Vera Lite to test it out.  We have no problem in getting virtual node to work after association.  

However, we confirmed that the manufacturer query for virtual node has a bug and will patch that in the next release.

My guess is that SP103 is not associated properly.  Did you trigger its tamper switch to keep the RF(Z-Wave) awake for 10 mins when doing association?  The RF side may be switched off when you do the association process. 



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 05:01 am
   PM  Quote  Reply 
28th Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

Ok I am just sitting with the setup now and I am please to see that I am doing things right.
So what I have found out tonight is if I setup the association in Vera (main controller) and click update on HS on the PIR node it pulls the association information through.
Both HS and Vera show a status change of the PIR in sync the only thing is the status of the comfort VN doesn't change in any of the systems.
If I go in to comfort Under Zones/Inputs, select the zone and check "Show Status"(Zone Properties on the right).  The "Zone State" will display the current state. and tick and untick the box it always remains inactive :(

I am confident that the association is working in principle its just not updating comfort. By all accounts I should not need to write to the eprom after and new association is created, but I have tried this on several occasions.

Last edited on Wednesday Oct 15th, 2014 05:03 am by lwillerton



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 05:08 am
   PM  Quote  Reply 
29th Post
leonchue
Cytech
 

Joined: Monday Aug 7th, 2006
Location: Singapore
Posts: 71
Status: 
Offline

  back to top

If you click virtual node on/off in Vera or HS, does the zone state change?



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 05:13 am
   PM  Quote  Reply 
30th Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

yes but not in comfort



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 05:18 am
   PM  Quote  Reply 
31st Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

Just done a learn from vera in to comfort and uploaded to eprom, no change



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 05:19 am
   PM  Quote  Reply 
32nd Post
leonchue
Cytech
 

Joined: Monday Aug 7th, 2006
Location: Singapore
Posts: 71
Status: 
Offline

  back to top

For trouble-shooting, change the virtual node mapping to a counter.  Write EEPROM.  Read EEPROM to confirm changes.

Then trigger VN via Vera/HS again.  See if that counter changes state.

Last edited on Wednesday Oct 15th, 2014 05:20 am by leonchue



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 05:32 am
   PM  Quote  Reply 
33rd Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

Nice one...that works I can see the value change from 0 to 255 when the PIR is triggered.



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 05:40 am
   PM  Quote  Reply 
34th Post
leonchue
Cytech
 

Joined: Monday Aug 7th, 2006
Location: Singapore
Posts: 71
Status: 
Offline

  back to top

That is great!  We are so close now.

Now revert VN mapping back to Virtual Input.  Remember to write UCM/Zwave and Comfort. 



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 06:00 am
   PM  Quote  Reply 
35th Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

OK done that and back to no status change...I have assigned to input 18 and checked.



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 07:09 am
   PM  Quote  Reply 
36th Post
leonchue
Cytech
 

Joined: Monday Aug 7th, 2006
Location: Singapore
Posts: 71
Status: 
Offline

  back to top

lwillerton wrote: OK done that and back to no status change...I have assigned to input 18 and checked.
Did you program zone type for 18 as well?  If it is blank, the zone is ignored and status is not updated.  ;) 
Otherwise, zone 18 operates as what it is, be it security or automation. 



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 10:46 am
   PM  Quote  Reply 
37th Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

Hi,
It looks like I have removed this setting so will give it a go tonight. Will Zone type Monitor N/C or N/O do? 
Cheers

Lee



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 11:17 am
   PM  Quote  Reply 
38th Post
leonchue
Cytech
 

Joined: Monday Aug 7th, 2006
Location: Singapore
Posts: 71
Status: 
Offline

  back to top

lwillerton wrote: Hi,
It looks like I have removed this setting so will give it a go tonight. Will Zone type Monitor N/C or N/O do? 
Cheers

Lee


It depends on what you want to achieve.  

Monitor N/C or N/0 triggers FamilyCare alarm in all security modes (by default).  So I am not sure if that is really what you want.

Maybe you can test with "SwitchNO" or "SwitchNC" first.  ;)

Last edited on Wednesday Oct 15th, 2014 11:23 am by leonchue



 Posted: Wednesday Oct 15th, 2014 09:46 pm
   PM  Quote  Reply 
39th Post
lwillerton
Member
 

Joined: Sunday Oct 2nd, 2011
Location:  
Posts: 218
Status: 
Offline

  back to top

It's worked thank you so much...so what do you think caused the problem?



 Posted: Thursday Oct 16th, 2014 05:08 am
   PM  Quote  Reply 
40th Post
leonchue
Cytech
 

Joined: Monday Aug 7th, 2006
Location: Singapore
Posts: 71
Status: 
Offline

  back to top

lwillerton wrote: It's worked thank you so much...so what do you think caused the problem?
That's great.  

The problem?  Initially, it was the unsuccessful association with VeraLite.  After that, the virtual input was not validated in Comfort (without setting zone type).



 Current time is 03:01 amPage:  First Page Previous Page  1  2  3  Next Page Last Page  
Comfort Home Automation/ Security System Forums > Third Party (interfacing to Comfort) > Zwave > Using VeraLite to associate with comfort virtual node
Top




UltraBB 1.172 Copyright © 2007-2014 Data 1 Systems